Costumul pentru gală

După ce am vorbit în articolul anterior despre o parte importantă din ținuta unui gentleman, acum vom discuta despre o piesa esențială de care un gentleman va avea nevoie în probabil cele mai frumoase momente din viața lui, ținuta de gală.
 

ISTORIE

Dacă smoking-ul este o ținută pretențioasă de seară în zilele noastre, la momentul apariției acestui articol vestimentar, cu peste un secol și jumătate în urmă, lucrurile stăteau exact invers. Inițial, în 1856, unui celebru croitor din Londra, Henry Poole, i s-a cerut să conceapă o ținută formală pentru regele Edward al VII-lea, dar mai lejeră decât fracul. Astfel, Poole a renunțat la “coada de rândunică” și a croit un fel de veston de interior, pe care bărbații l-au îndrăgit de îndată, deoarece îl puteau îmbracă atunci când mergeau la fumat, pentru a-și proteja restul hainelor de mirosul înțepător de țigară, motiv pentru care i s-a și spus “smoking” (în engleza “smoke” însemnând “a fuma”). 
Când ieșeau din fumoar, se debarasau de smoking, pentru a nu deranja simțul olfactiv delicat al doamnelor care îi însoțeau. Nepotul regelui – ducele de Windsor – pune capăt, într-un fel, acestei galanterii britanice, păstrând smokingul și în prezența invitaților, la diverse serate sau la cină. Cu 20-30 de ani mai tărziu, în Statele Unite ale Americii, milionarul James Potter, membru al unui club privat din New York – Tuxedo Park Country Club – a impus un cod vestimentar extrem de elegant, care presupunea, printre altele, purtarea unui veston, cu reverele din satin strălucitor, după modelul “smoking jacket”, pe care britanicii îl purtau când ieșeau la fumat. Descoperise acest stil vestimentar după o vizită în Anglia făcută ducelui de Windsor, iar după întoarcerea în SUA, toți colegii de club ai lui Potter l-au imitat, numind noul costum “tuxedo”.
 
Smoking-ul, ca ținută obligatorie, s-a impus însă mai tărziu, cu ocazia unor evenimente deosebite (de exemplu, cocktail-uri, festivaluri de film, de teatru, recepții), care se desfășurau seara, după ora 18, situație în care, pe invitație, se preciza “Smoking obligatoriu” (“Black Tie”).
Costumul de ceremonie nu ar trebui să lipsească din garderoba niciunui gentleman, indiferent dacă ocaziile de a-l purta sunt frecvente sau dacă se ivesc mai rar. Spre deosebire de alte tipuri de costume bărbătești, costumul de ceremonie are ceva special, ceva ce îl face să fie prețios și rafinat.
 
Aceasta ținută este de două feluri, depinde de stilul fiecărui domn dar și de importanța evenimentului la care ia parte.
 
Putem opta pentru o ținută Black Tie, ea fiind cea mai des întâlnită sau la ținută White Tie, care definește eleganța supremă, ea fiind necesară la întâlniri cu oficialități sau la unele baluri.
Costum Barbati Zemve ceremonie

BLACK TIE

Că să spunem încă de pe acum și să corectam o greșeală pe care mulți domni o comit, faptul că a crede că o ținută black tie înseamnă doar un “costum de mire” noi vom spune că este eronat. Black Tie este un cod vestimentar destinat evenimentelor de seară. Este format dintr-un veston (haină) de culoare neagră sau în alte nuanțe mai închise- bleumarin, verde, burgundy sau gri, de exemplu. Croiala este dreaptă, cu unul sau doua rânduri de nasturi, cu revere din satin lucios sau mătase, rotunde (guler sal) sau lancia. Pantalonii au, pe partea laterala, o dungă (vipușcă), de asemenea din matase (după modelul pantalonilor militari de gală). Smokingul poate să aibă și vesta, precum și brâu din mătase, dar tendința actuală este să se renunțe la acestea, deoarece au un aer desuet. În general, smoking-ul este făcut din stofă de lână.
 
Cămașa este de culoare albă iar recomandarea noastră este să optați pentru o cămașă cu butoni și cu guler clasic, deoarece purtarea unui papion este obligatorie la un costum de ceremonie.
 
Pantofii trebuie să fie de culoare neagră și din piele lucioasă. Chiar daca unii dintre voi nu agreează acest tip de piele, ea este necesară la ținuta black tie, deoarece aceasta se asortează cu mătasea de pe reverul sacoului și cu papionul de mătase.
 
La ținuta Black Tie, șosetele trebuie să ajungă până la genunchi, astfel încât pielea piciorului să nu se vadă la așezarea pe scaun.
 
Acesorizarea este limitată, batista trebuie să fie albă, iar ca mod de aranjare, recomandarea noastră este modelul “President”. Regula clasică spunea că ceasul nu se poarta niciodată la așa ținută, deoarece evenimentul nu se cronometrează.
 
Desi pantalonului de la ținuta Black Tie îi este interzisă purtarea curelei, alte accesorii ajutătoare, cum ar fi bretelele, sau brâul, au cam dispărut din opțiunile bărbaților. Noi încurajam purtarea acestor doua piese pentru un plus de eleganța și rafinament, însă niciodată împreună.
 
tinuta mire

WHITE TIE

Este în vârful ierarhiei ținutelor masculine și cel mai rar întâlnit dintre toate. Spre deosebire de cel Black Tie, el are o arie mai îngustă în care poate fi utilizat.
 
Sacoul poate fi și scurt ca cel de la black tie dar și lung (frac), deosebirea de primul fiind că la frac toți nasturii rămân mereu deschiși.
 
Fracul trebuie să fie de culoare neagră, la două rânduri de nasturi cu revere înalte și ascuțite îmbrăcate în satin, butonii înveliți în același materiale ca la revere, iar partea din față a sacoului trebuie să treacă puțin mai jos de talie, în timp ce spatele sau ,,coada,, trebuie să ajungă imediat sub genunchi.
WHITE TIE
Pantalonii au aceeași culoare și material cu sacoul, plus vipușcă aplicată din mătase. Dacă am spus că bretele sunt un accesoriu mai rar folosit în ultima vreme la ținuta Black Tie, în cazul ținutei White Tie, acestea sunt obligatorii.
 
Vesta este o piesă importantă care își face apariția în ținuta White Tie. Ea trebuie să fie low-cut cu doi sau trei nasturi în zona abdomenului, astfel încât va fi lăsata la vedere o mare parte din cămașă, iar de regulă, ea este de culoare albă fară alte detalii.
 
Cămașă albă din bumbac cu guler de papion sau guler detașabil, pentru butoni. De asemenea cămașa poate avea în față falduri pe lungime, acesea fiind specifice ținutei White tie. Butonii trebuie să fie ori din aur ori din argint sau alte metale prețioase.
 
Pantofii la fel ca la costumul de ceremonie Black Tie, trebuie să fie de culoare neagră iar tipul de pantof acceptat la această ținută este doar cel Oxford .
 
white tie
Accesorizarea și aici este destul de limitată ca și la ținuta Black tie, batista doar de culoare albă și foarte puțin vizibilă sau o floare la butonieră, prinsă de lasoul din spatele reverului. Papionul trebuie să fie alb din mătase, cravata nefiind acceptată. Aici se permite ceasul de buzunar, în interiorul sacoului, sau în buzunarul vestei. Alte accesorii ale costumului la comandă White Tie pot fi pălăria, sau în unele cazuri jobenul, ambele de culoare neagră, mănuși albe (care trebuie neeaparat date jos în timpul mesei) și în final, dacă este cazul, unii gentlemani pot purta decorațiunile militare sau de merit.
 
La haina de exterior (în caz că anotimpul o cere), se recomadă un palton negru cu unul sau doua rânduri de nasturi alături de o eșarfă alba din mătase.
 
Ca și concluzie a acestei ținute, putem spune că este cea mai înalta treapta pe care o poți urca în materie de ținute masculine clasice. Este ținuta pe care poate o veți purta doar o dată în viață dar macar acum veți ști cum și când să o etalați.