Despre stilul business casual cu Vlad Mariș

L-am rugat pe Vlad Maris, unul din cei mai cunoscuți consilieri de imagine din industria vestimentară bărbătească, ne ofere câteva răspunsuri la întrebările despre vestimentația de business.

Se vorbește tot mai des despre o evoluție a stilului formal spre stilul business casual la serviciu. Ce ne puteți spune despre asta?
Se vede o evoluție clara a stilului adoptat de mediul de business în ceea ce privește vestimentația. Dacă ne uităm la filmele anilor 90-2000 (deci acum mai puțin de 20 de ani, mai puțin de o generație) vom putea observa un proces de transformare a stilului strict, aproape scorțos, rigid, greu de atins, exclusivist într-un stil mai relaxat ce include elemente ale dinamicii vieții actuale. Trăim vremuri interesante, am observat în ultimii ani o afevarata revoluție în modul în care se îmbracă bărbații la birou în Romania. Bineînțeles, companiile mari impun niste limite prin politicile de dress code, însă aș vrea doar să vă spun că până și parlamentarii britanici din Camera Comunelor nu mai sunt bligați de codul vestimentar să poarte cravată!
 
Ce presupune, mai exact, stilul business casual?
Practic transformarea se refera la evoluția de la combinația costum – cămașă – accesorii la combinații de pantaloni – cămașă – jachetă – accesorii. Astfel, avem șansă să evadăm din monotonia stereotipului și să folosim vestimentația pentru a ne reprezenta pe noi ca individ depășind rolul de eticheta a domeniului în care activăm.
Putem elabora la nesfârșit, însă aș vrea să punctez un aspect pe care eu îl consider important: aparent, mulți bărbați consideră că jeanșii sunt adecvați unui stil business casual. Dați-mi voie să clarific: nu sunt.
Înțeleg și de unde vine confuzia – sunt multe articole online care definesc în multe feluri stilul business casual și oferă sfaturi care se dovedesc de cele mai multe ori greșite. Astfel, bărbații ajung să se îmbrace periculos de aproape de casual.
 
De ce periculos de aproape?
Daca luăm exemplul unui eveniment la care este stabilit un dress-code, toți sunt așteptați să respecte întocmai acel cod.
Stilul business-casual este un stil în sine și nu o varianta mai eleganta a stilului casual. Adică daca alegem să preluăm câteva articole din hainele casual pe care le purtam la întâlnirile cu prietenii și să le adaugăm unor elemente vestimentare elegante, nu vom reuși niciodată să ridicam ținută la nivelul business casual.
Ideea din spatele stilului business casual este de a proiecta o imagine profesionala adăugând elemente casual. Astfel vom avea o imagine îngrijită și aranjată, și totuși, relaxată în același timp. Totuși, nu prea relaxată!
Secretul sta tot în felul în care ți se potrivesc hainele.
Stilul business casual cuprinde de la costume fară cravată până la duo-ul cămașă și pantaloni. Orice e mai jos de-atât face parte din teritoriul casual.
 
Domnule Maris, sunt atât de multe opțiuni în magazine. Și toate promit o imagine impecabilă. Cât de mult ne putem baza pe această promisiune?
În primul rând, dacă alegem îmbrăcăminte de serie trebuie să ne așteptăm să nu se potrivească. Motivul este unul foarte simplu – îmbrăcămintea de serie presupune mărimi standard. Foarte putini oameni se potrivesc cu mărimile standard și așa ajung să cumpere haine nepotrivite cu mărimi nepotrivite. Oamenii nu sunt manechini și hainele ar trebui să se potriveasc pe om și nu invers.
În al doilea rand, modul în care alegem și potrivim, asortăm, hainele, încălțămintea, accesoriile, culorile și texturile țin de stilul fiecărui domn în parte și noi, la Maris Made to Measure, îi consiliem pe clienții noștri și în privință acestor aspecte.
 
Care sunt cele mai mari greșeli de vestimentație la birou?
Eu aș numi cea mai mare greșeală purtarea unor haine care nu ni se potrivesc. De obicei o vestimentație care nu ni se potirveste ne este incomodă și ne face să ne simțim inconfortabil ceea ce se transmite inevitabil în comportamentul nostru.
Pe de cealaltă parte, o ținută care ni se potrivește ne da acea încredere în noi, în imaginea noastră, în ceea ce suntem și ceea ce putem face, încredere care se transpune în succesul nostru la birou.
Când mergi la o întâlnire despre care nu cunoști detalii despre standardul de vestimentație este mai bine să te îmbraci mai mult spre formal decât să te îmbraci casual. Cel puțin așa te vei asigura că te-ai prezentat că un profesionist.
 
Ce înseamnă, mai exact, made-to-measure?
Made to Measure înseamnă alegerea materialelor și luarea masurilor într-un mod neinvaziv, folosind șabloane și ajustări în funcție de preferințele clientului, astfel încât costumul sau cămașă să se potrivească perfect măsurilor și conformației acestuia.
Unul din punctele noastre forte o reprezintă consilierea oferită de reprezentanții Maris MTM. Pe lângă luarea măsurilor și livrarea unor produse impecabile care să se potrivească perfect conformației clientului, noi oferim sfaturi despre stilul pe care să-l adopte clientul în funcție de mediul de lucru și personalitatea să.
 
Vlad Maris, Managing Partner Maris Made to Measure