Vesta – Un must în vestimentația masculină

VESTA

Vesta este un articol vestimentar versatil din garderoba masculină. Chiar dacă este vorba de vesta de la costumul cu trei piese sau una casual, ea se poate purta la diverse tinuțe și poate oferi un plus de eleganță. Vesta este un element de layering. P.S. Atenție nu este vorba de vesta tricotată din lână.

 
UN SCURT ISTORIC

Puțini cunosc faptul că vesta este o piesă de îmbrăcăminte cu o vechime mai mare decât costumul, aceasta a fost menționată prima dată la curtea regelui Charles al ÎI-lea. În 1666, regele a proclamat că acest articol de îmbrăcăminte să fie recunoscut ca piesă vestimentară. De la sfârșitul secolului al XIX-lea și de-a lungul secolului XX, vesta era parte importantă a ținutei business, rareori puteați întâlni un om de afaceri fără un costum în trei piese. Finalul secoului XX a scăzut popularitatea vestei, ea devenind o parte opțională a unei ținute business.

istorie vesta

 

VESTA AZI

În zilele noastre, vesta a reușit să redevină acea piesă esențială a vremurilor de demult. Ea este atât de versatilă, deoarece o poți purta și ca parte a unui costum în trei piese dar și într-o ținută casual alături de o pereche de blugi sau chino. De la originile sale ultra-formale la curtea regală a regelui Charles al II-lea până la versatilitatea modernă a zilelor noastre, vesta a fost întotdeauna văzută ca un clasic.

CUM O PURTĂM?

Dacă ai un costum la trei piese, iar mediul de activitate este unul mai lejer, adoptă o ținută casual, renunță la sacou și poartă doar vesta și pantalonii de costum cu sau fără cravată. Evită combinația de cămașă albă și vestă neagră pentru a nu fi confundat cu un chelner. Unele veste au și buzunare la piept care îți vor permite accesorizarea lor cu ajutorul batistei de buzunar. Îi poți maximiza eleganța dacă porți vestă și pantaloni din același material. Vesta poate fi purtată și la jeanși, chino precum și alte perechi de pantaloni. Vesta se poate alege dintr-un material gros sau subțire în funcție de sezon. Tot la fel este și în cazul imprimeurilor, dar fără a ține cont de sezon. Ea se mai poate purta și peste un tricou polo sau în „V”. În general, se poate accesoriza cu ajutorul cravatei, eșarfei, batistei sau ceasului de buzunar. Pe măsură ce capeți încredere și experiență, poți alege să adaugi culori și texturi într-un mod potrivit personalității tale și adecvat evenimentului la care participi. Cu o vestă croită bine și cu culori potrivite nu prea puteți să greșiți.

vesta barbati

 

La o ținută business, cea mai sigură alegere este cea a adoptării unui costum din trei piese, vesta putând fi din același material sau chiar diferită, însă ținând cont de cromatica ținutei. Nu uita că nuanțele de bleumarin și gri sunt mereu potrivite pentru orice costum „office”. Poți alege să renunți la vesta de la costum și să optezi pentru un imprimeu sau o culoare în contrast cu sacoul. Cu țesături houndstooth, carouri mărunte, stofe pepit sau herringbone vei reuși să creezi un look stylish și smart. O vesta bine croită este aproape de corp, cambrată dar nu strâmtă. Vesta are lungimea corectă atunci când acoperă betelia pantalonului și ascunde cămașă. Gulerul vestei trebuie să ajungă la baza gulerului cămășii, nu mai jos și nici mai sus. Dacă purtați vesta împreună cu un sacou, bizețul vestei  trebuie să fie suficient de înalt în așa fel încât sacoul să nu îl acopere complet când este închis. Ultimul nasture, de jos, trebuie să fie mereu descheiat.

 
vesta barbati
 
 

TIPURI DE VESTE

Sunt multe tipuri de veste atunci când vorbim despre model. Poți alege, după bunul plac, între bizet V, bizet U, un rând sau doua rânduri de nasturi, cu sau fără revere. Trebuie totuși să ții cont de dress code și de forma sacoului. O vestă smart-casual colorată, asortată cu un sacou uni va arăta mult mai bine daca are bizet V mai înalt, astfel încât să fie acoperita cât mai puțin de sacou. O vestă cu bizet U se poarta cu papion sau cu cămașă cu plastron și trebuie să fie foarte bine croită pe corp. Vestele la un rând de nasturi sunt considerate ceva mai moderne și le puteți integra foarte ușor într-o ținută casual sau office. Cele la doua rânduri sunt mai „tradiționale” și le găsiți mai des în ținutele formale.

vesta barbati